
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti prašak za šlag i mlijeko pa umutiti čvrst šlag.
2. Jagode isjeći na kockice.
3. Želatin preliti sa 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri.
4. Od umućenog šlaga izdvojiti jednu četvrtinu i ostaviti sa strane. Preostali šlag sjediniti sa želatinom i umutiti mikserom. Potom ga podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati sjeckane jagode, a u drugi mljevene orahe i promiješati.
5. Piškote natapati sokom od jagoda i njima prekriti dno odgovarajuće tacne za tortu. Premazati filom od oraha i preklopiti redom natopljenih piškota. Zatim nanijeti fil od jagoda i opet prekriti piškotama.
6. Filovani kolač premazati preostalim šlagom i ostaviti u frižideru da se stegne.
Izvor: Dobra hrana