Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za fil I:
Za fil II:
Za dekoraciju:
Priprema:
Fil I:
1. Jabuke i banane oguliti i izrendati na krupno rende.
2. Sjediniti rendano voće, mljevene orahe, rum i šećer u prahu pa dobro izmiješati.
Fil II:
1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanile. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle, dodati puter i uz neprestano miješanje ga otopiti. Na kraju dodati rendanu koru narandže.
Finalni postupak:
1. Pripremiti dublju tepsiju pa dno obložiti keksom. Po keksu rasporediti fil I i poravnati.
2. Preko fila od voća preliti vruć fil II i ostaviti da se stegne.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko kolača.
Izvor: Dobra hrana