Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Priprema:
1. Sjediniti žumanca, vanil-šećer, instant kapućino od vanile i šećer u prahu. Kuvati na pari uz neprestano miješanje dok se ne dobije fina krema.
2. Polovinu želatina preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
4. U ohlađenu kremu od žumanaca dodati maskarpone sir, šlag od slatke pavlake i nabubreo želatin. Polako promiješati varjačom da se dobije ujednačena smjesa.
5. U odgovarajućoj posudi sjediniti izmiksane jagoda i šećer pa kratko prokuvati. Posebno umutiti vodu i gustin te dodati u kremu od jagoda. Kuvati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
6. U mlaku kremu dodati preostali nabubreli želatin i promiješati.
7. Posebno umutiti mljeko i nes kafu.
8. U okrugao kalup za tortu složiti piškote natopljene nes kafom. Premazati polovinom smjese od jagoda, a potom nanijeti polovinu fila od sira. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti redom natopljenih piškota.
9. Kada se torta stegne, izvaditi je iz kalupa i premazati preostalim filom.
Izvor: Dobra hrana