Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
200 ml slatkog vrhnja
50 g mascarponea
70 g čokolade s 90% kakaa
60 g kokosovog ulja
100 g lješnika
stevija
Priprema:
Tostirajte lješnike. Stavite ih u rernu zagrijanu na 180 stepeni na 20-tak minuta. Nakon što lješnike izvadite iz rerne odmah ih stavite u blender i meljite ih dok ne dobijete masu nalik pasti. Pastu od lješnjaka ostavite u posudi od blendera i krenite na drugi korak.
U posudu stavite slatko vrhnje, steviju (količina po želji), kokosovo ulje i čokoladu izlomljenu na komadiće. Posudu stavite na laganu vatru i uz stalo miješanje rastopite sve sastojke.
Rastopljene sastojke stavite u posudu od blendera u kojoj je pasta od lješnjaka i sve skupa miksajte otprilike pet minuta ili dok ne vidite da su se sastojci sjedinili te da ste dobili masu nalik kremi.
Na kraju u kremu dodajte i mascarpone i ponovno sve izblendajte tek toliko da se sastojci povežu. Dobijeni zdravi namaz stavite u staklenku i stavite u frižider. Tako dobijeni namaz možete čuvati i do dvije sedmice u frižideru.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images