Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za koru:
– 5 bjelanaca
– 5 kašika šećera
– 3 kašike brašna
– 2 kašike kokosa
– 2 dl mlijeka
Za fil:
– 5 žumanaca
– 5 kašika šećera
– 3 kašike brašna
– 2 kašike gustina
– 500 ml mlijeka
– 200 g margarina
– 1 vanil-šećer
– 2 šlaga (za dekoraciju)
Priprema:
Kora:
1. Umutite bjelanca u čvrst snijeg postepeno dodajući šećer.
2. Dodajte brašno i kokos te polako sjedinite kašikom.
3. Sipajte u četvrtast kalup obložen pek-papirom i pecite na 180°C oko 20 minuta.
4. Vruću koru prelijte hladnim mlijekom.
Fil:
1. Pjenasto umutite žumanca postepeno dodajući šećer.
2. Dodajte brašno, gustin i 100 ml mlijeka pa promiješajte kašikom.
3. Preostalo mlijeko zagrijte, te dodajte prethodnu smjesu i miješajte dok se ne zgusne.
4. Kada se ohladi, sjedinite s margarinom umućenim s vanil-šećerom.
Finalni postupak:
1. Preko ohlađene kore rasporedite fil, pa premažite i sa strane.
2. Umutite šlag prema uputstvu s kesice i ukrasite kolač.
Savjet: Kolač dobro rashladite prije služenja pa isijecite na kocke.
Izvor: Life content
Foto: Mica kuvarica