
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Savršen desert poslije današnjeg ručka…
Sastojci:
Za koru od keksa:
malo ulja
– 100 g keksa s bademima
– 100 g piškota
– 125 g mekanog maslaca
Za fil:
– 750 g malina (smrznutih)
– 12 listova želatina
– 150 g šećera
– 2 kesice vanilin šećera
– 4 kašike sirupa od malina
– 400 g sitnog sira
– 500 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Okvir za kolače (prečnika 26 cm) premazati uljem. Izdrobiti keks na sitno i umiješati maslac. Izgnječiti dobro i utisnuti na dno okvira za kolače. Staviti u frižider na 60 minuta.
2. Odmrznuti 450 g malina. Rastopiti želatin. Izmiješati u šerpi maline, šećer, kesicu vanilin šećera i sirup, i ostaviti 10 minuta da odstoji, zatim prokuhati i sačekati da se prohladi.
3. Želatin ocijediti i rastopiti u prokuhanim malinama, dok su još vrele. Staviti u frižider. Sir izmiješati sa kesicom vanilin šećera i umiješati u krem sa malinama. Hladiti krem još 20 minuta, dok ne počne da želira. Umutiti 400 ml slatke pavlake i umiješati u krem. Umiješati i preostale smrznute maline, rasporediti krem po kori od keksa. Hladiti više sati i tek onda skinuti prsten.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock