Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za bijeli fil:
Za crni fil:
Priprema:
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti mikserom dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa snijegom od bjelanaca i polako promiješati varjačom. Potom dodati brašno, gustin i promiješati da se dobije ujednačena smjesa.
4. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati pripremljenu smjesu za koru i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Bijeli fil:
1. Sjediniti mlijeko, šećer i izlomljenu bijelu čokoladu i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se šećer i čokolada potpuno ne otope. Zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
3. U ohlađeno mlijeko sa čokoladom dodati šlag od slatke pavlake, želatin i polako promiješati.
Crni fil:
1. Pripremiti na isti način kao i bijeli fil samo umjesto bijele čokolade staviti crnu čokoladu za kuhanje.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu. Preko nje sipati bijeli fil, a potom na njega crni fil tako da jedan fil prodire u drugi.
2. Gotovu tortu ostaviti u frižideru najmanje 5 časova da se stegne. Potom je izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana