Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
5 jaja
8 kašika šećera
60 g putera
50 g čokolade za kuhanje
100 g prženih sjeckanih lješnika
5 dl slatkog vrhnja
Priprema
1. Bjelanca odvojiti od žumanaca.
2. Posebno umutiti bjelanca u čvrst snijeg a zatim postepeno dodavati 4 kašike šećera muteći da se dobije čvrst šam.
3. Odvojeno sjediniti žumanca sa preostalim šećerom pa kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se šećer ne otopi.
4. U ohlađenu smjesu od žumanaca dodati omekšali puter i dobro umutiti.
5. Kada se smjesa potpuno ohladi dodati sjeckane lješnike i rendanu čokoladu pa promiješati.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag te dodati u smjesu sa žumancima.
7. Na kraju dodati šam od bjelanaca i polako promiješati kuhačom. Sipati u plastičnu posudu s poklopcem i ostaviti u zamrzivač da se stegne.
Foto: Dobra hrana Izvor: posaljirecept.rs