Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Njoke su knedlice napravljene od krompira koje mogu da se serviraju uz razne soseve, sireve, paradajz, kremove ili pesto sos, baš kao i pasta. Iako su potekle iz Italije i poznate su po njihovom načinu serviranja njoke danas postoje u brojnim oblicima i prave se uz različite priloge.
Mi vam danas donosimo tri ukusna recepta:
Potrebno je:
* kašičica maslinovog ulja
* crni luk
* 2 čehna bijelog luka
* crvena paprika
* 400 g pelata
* 500 g njoka
* kašičica sušenog ili šaka svježeg bosiljka
* 125 g moccarele
* 450 g njoka
Priprema:
Zagrijte ulje u tiganju i pet minuta pržite isjeckani luk i sitno isjeckanu papriku. Ubacite isjeckani bijeli luk, pržite ga minut, pa dodajte pelat. Kuhajte otprilike 10 minuta, povremeno miješajući. Skuhajte njoke prema uputstvu, pa ih ubacite u sos. Posolite, dodajte isjeckani bosiljak i sipajte u veliku vatrostalnu posudu.
Pospite njoke rendanom moccarelom i pecite do deset minuta, sve dok sir ne dobije zlatnu boju.
Potrebno je:
* 450 g njoka
* 1/2 kašičice soli
* 6 kašičica maslaca
* 40 g brašna
* 750 ml mlijeka
* 200 g rendanog čedar sira
* 2 kašičice senfa
* po 1/4 kašičice bibera i mljevene paprike
* 30 g rendanog parmezana
Priprema:
Skuhajte njoke u slanoj vodi. Izvadite ih čim isplivaju. Otopite maslac u tiganju, dodajte brašno i miješajte oko dva minuta. Polako ulijte mlijeko i nastavite da miješate. Kad smjesa postane glatka i zgusne se pomjerite tiganj s ringle, dodajte čedar sir i miješajte dok se ne rastopi. Potom dodajte senf, začine i polovinu parmezana, kao i kuhane njoke. Promiješajte sve i pospite ostatkom parmezana. Pecite 10-12 minuta, sve dok ne počnu da se stvaraju mjehurići.
Izvor: lepotaizdravlje.rs