Bastija by 24Kitchen

by | 13 Marta, 2013

Sastojci:

  • pile
  • glavica luka
  • prstohvat šafrana
  • kašikica samljevenog đumbira
  • 2 kašikice cimeta
  • 1/2 limuna
  • so i biber
  • veza korijandera ili peršuna
  • maslinovo ulje
  • 150 grama badema
  • 30 grama šećera
  • 3 lista kora za gibanicu
  • 1 jaje
  • 25 grama šećera u prahu
  • 1 kašika cimeta za posip
  • 1 mrkva

Priprema:

1. Stavite pile u šerpu. Dodajte isjeckan luk na kockice, đumbir, šafran, cimet. Dodajte kružić limuna i posolite. Prekrijte pile vodom i ostavite da se krčka 45 minuta. Izvadite pile da se ohladi i procijedite bujon.
2. Zapecite bademe u tiganju dok ne dobiju zlatastu boju i šećer da se karamelizuju. Kada se karamelizovani bademi ohlade sitno ih isjeckate.
3. Isjecite mrkvu na kockice i propržite ih u tiganju na malo maslinovog ulja. Dodajte jednu kutlaču pilećeg bujona i ostavite da uvri oko pet minuta.
4. Sitno isjecite korijander. Iscepkajte sitno i pileće meso i pomiješajte ga sa korijanderom, solju i biberom. Dodajte i malo bujona, pa promiješajte.
5. Rasporedite 3-2 kore jednu preko druge, preko velike činije. Premažite kore maslinovim uljem. Rasporedi te skuhanu mrkvu, pa pileće meso. Treći sloj su karmelizovani bademi. Savijajte kore postepeno, vrteći činiju u jednom pravcu. Preko namažite koru umućenim jajetom a krajeve maslinovim uljem. Prebacite Bastiju u plitak pleh, preko papira za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, 30 minuta.
6. Pospite Bastiju šećerom u prahu. Nakon toga dijagonalno poređajte 3 pravougaone trake i pospite cimetom.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen