Bataci na kineski način

by | 20 Novembra, 2013

Clipboard0221

Sastojci:

  • 4 pileća bataka
  • 2 crvene paprike roge
  • 1/2 praziluka
  • 1 manja tikvica
  • 4 mrkve
  • ulje
  • 400 g šampinjona
  • 2 kašike susama
  • 1 dl soja sosa
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 150 g pirinča
  • mješavina začina

Priprema:
1. Batake odvojiti od kostiju i kožure pa isjeći na trake. Potom ih preliti soja sosom, dodati paradajz pire i začine po ukusu te dobro izmiješati.
2. Praziluk, crvenu papriku i mrkvu očistiti i isjeći na štapiće. Mladu tikvicu zajedno s korom takođe isjeći na štapiće, a šampinjone na četvrtine.
3. Pirinač obariti u slanoj vodi, a zatim ga procijediti od suvišne tečnosti.
4. U vok sipati malo ulja pa na visokoj temperaturi propržiti marinirane batake da porumene. Zatim ih ocijediti od suvišne masnoće i ostaviti na toplom.
5. Na masnoći od mesa propržiti mrkvu i papriku da omekšaju te ih izvaditi iz voka i sjediniti s batacima.
6. Potom u vok dodati praziluk i tikvice i pržiti ih dok ne omekšaju. Njih takođe sjediniti s ostalim sastojcima.
7. Na kraju propržiti šampinjone i sve zajedno sjediniti. Dodati pirinač, susam i začine po ukusu pa polako promiješati da se dobije ujednačena smjesa.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept