Bataci s karfiolom

by | 31 Decembra, 2013

Clipboard0210

Sastojci:

  • 6 većih pilećih bataka
  • 150 g pečenice
  • 1 glavica karfiola
  • 40 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 5 dl mlijeka
  • 1 jaje
  • ulje
  • so
  • 40 g parmezana
  • mješavina začina
  • 200 g kačkavalja

Priprema:

1. Batake odvojiti od kostiju kako bi se dobile šnicle. Potom ih istanjiti preko najlon kese i začiniti po ukusu. Propržiti ih na vrelom ulju s obje strane da porumene, a onda izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
2. Karfiol očistiti od korijena i listova pa iskidati na cvjetove i obariti u slanoj vodi.
3. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan i začine po ukusu.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju pečene batake. Prekriti ih listovima pečenice, preko njih rasporediti po nekoliko cvjetova karfiola te ih preliti bešamel sosom i odgore posuti s malo kačkavalja. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept