Brancin sa začinskim biljem

by | 16 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 4 brancina
  • 4 česnja bijelog luka
  • 4 kašike prezli
  • 2 dl bijelog vina
  • 2 dl maslinovog ulja
  • ruzmarin, bosiljak
  • peršun, majčina dušica
  • 1 limun
  • 1 kg krompira
  • mješavina začina, so

Priprema:

1. Bijeli luk ispasirati, a svjež ruzmarin, bosiljak, peršun i majčinu dušicu sitno isjeckati.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti bijeli luk, sjeckano začinsko bilje, prezle i mješavinu začina po ukusu. Zatim postepeno dolijevati maslinovo ulje i miješati da se dobije ujednačena smjesa.
3. Brancine oprati i osušiti pa ih napuniti pripremljenom začinskom smjesom. Utrobu pričvrstiti čačkalicama.
4. Tepsiju nauljiti i u nju poslagati punjenu ribu. Preliti je maslinovim uljem i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC. Kada je riba napola pečena, preliti je bijelim vinom i peći dok ne porumeni.
5. Krompir oguliti i obariti u slanoj vodi, a potom ga isjeći na kocke ili okruglom kašikicom izvaditi krugove.
6. Pečenu ribu preliti sokom od limuna i poslužiti uz krompir.

Izvor: Dobra hrana