Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
Priprema:
1. Hljeb natopiti vodom, a potom ga ocijediti i izmrviti.
2. Crni luk što sitnije isjeckati, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti mljeveno meso, jaje, izmrvljeni hljeb, mljevenu papriku, crni i bijeli luk. Dodati začine po ukusu i dobro izmješati.
4. Brokoliju skratiti korijen, ali ga ostaviti u komadu pa kratko blanširati u slanoj vodi da omekša.
5. U manjoj šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mljeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu. U gotov sos umiješati žumance, pavlaku i peršun.
6. U okruglu nauljenu vatrostalnu činiju preručiti smjesu od mesa i oblikovati kružnu veknu tako da sredina posude ostane prazna.
7. U sredinu staviti ocijeđeni brokoli te sve preliti bešamel sosom. Odozgo posuti kačkavaljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
8. Paradajz isjeći na krugove. Pred kraj pečenja činiju izvaditi iz rerne, preko mesa rasporediti paradajz i vratiti u rernu da se dopeče.
Izvor: Dobra hrana