Brokoli sa mesom

by | 26 Maja, 2013

Sastojci:

  • 1 brokoli srednje veličine
  • 700 g miješanog mljevenog mesa
  • 2 kriške hljeba
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 1 dl pavlake
  • 2 kašike sjeckanog peršuna
  • 200 g kačkavalja
  • prstohvat bijelog luka u prahu
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • 60 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 5 dl mljeka
  • 3 paradajza
  • 2 kašike ulja
  • mješavina začina
  • so, biber

Priprema:

1. Hljeb natopiti vodom, a potom ga ocijediti i izmrviti.
2. Crni luk što sitnije isjeckati, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti mljeveno meso, jaje, izmrvljeni hljeb, mljevenu papriku, crni i bijeli luk. Dodati začine po ukusu i dobro izmješati.
4. Brokoliju skratiti korijen, ali ga ostaviti u komadu pa kratko blanširati u slanoj vodi da omekša.
5. U manjoj šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mljeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu. U gotov sos umiješati žumance, pavlaku i peršun.
6. U okruglu nauljenu vatrostalnu činiju preručiti smjesu od mesa i oblikovati kružnu veknu tako da sredina posude ostane prazna.
7. U sredinu staviti ocijeđeni brokoli te sve preliti bešamel sosom. Odozgo posuti kačkavaljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
8. Paradajz isjeći na krugove. Pred kraj pečenja činiju izvaditi iz rerne, preko mesa rasporediti paradajz i vratiti u rernu da se dopeče.

Izvor: Dobra hrana