Brza pizza od pesta

by | 18 Aprila, 2019

Sastojci (2 porcije):

1 tijesto za pizzu
Pesto:
4-5 šolja špinata
2 šolja bosiljka (može i rukola)
0,5 šolje pinjola (mogu i bademi, indijski oraščići…)
1-2 čena bijelog luka
sol, biber
2-3 kašike maslinovog ulja
0,25 ili 1/2 šalice vode (u zavisnosti od željene gustoće)
1 kašičicaagavinog sirupa ili ½ kašičice meda (jer je slađi)
Nadjev:
1 manji  luk
1 mozzarella
1 čen bijelog luka i 2 kašike maslinovog ulja
nekoliko listova špinata, bosiljka ili rukole
šaka nara (po želji)

Priprema:

Tijesto za pizzu stavite sa strane da se odmrzne.

Sve sastojke za pesto usitnite sjeckalicom ili štapnim mikserom dok ne dobijete gušću smjesu. Ako vam je ipak previše gusta, razvodnite s malo vode. Ako pak želite da bude kremastija, zamijenite vodu maslinovim uljem. Po potrebi dodatno začinite solju i biberom.

Tijesto razvucite do željene debljine pa premažite pestom, filujte lukom kojeg ste nasjekli na tanje kolutiće i pecite u rerni prema uputstvima s pakiranja tijesta.

1-2 minute prije kraja pečenja dodajte usitnjen bijeli luk natopljen u maslinovom ulju i mozzarellu nasječenu na kriške. Po želji ukrasite narom.

Izvor: kaufland.hr Foto: Fotolia