Cannelloni s piletinom i šumskim gljivama

by | 31 Oktobra, 2019

Sastojci:

4 kašikee maslinovog ulja
2 čena bijelog luka, zdrobljena
crveni luk, sitno nasjeckan
200 g šumskih gljiva, narezanih
350 g mljevenog pilećeg mesa
100 g pršuta, narezanog na kockice
150 ml vina
200 g sjeckanog paradajza
svježi bosiljak
2 kašike pirea od paradajza
sol
biber
10-12 cannellona
maslac
85 g svježe ribanog parmezana
bešamel sos

Priprema:

Zagrijati maslinovo ulje u tavi. Dodati luk, bijeli luk i gljive te dinstati na laganoj vatri, uz često miješanje, 8-10 minuta. Dodati meso, pršut i nastaviti miješati i dinstati još 15 minuta.

Dodati vino, sjeckani paradajz, bosiljak i pire od paradajza te kuhati pet minuta. Začiniti solju i biberom, zatim poklopiti i kuhati na laganoj vatri pola sata. Otklopiti da ispari suvišna tekućina i kuhati još 10 minuta.

Za to vrijeme, u veliki lonac staviti kuhati lagano posoljenu vodu. Ubaciti cannellone i kuhati ih prema uputstvu na pakovanju. Izvaditi ih i pustiti da se malo posuše.

Kašičicom puniti cannellone smjesom od mljevenog mesa. Napunjene posložiti u namašćenu posudu za pečenje. Preliti ih bešamelom i posuti naribanim parmezanom.

Peći cannellone u prethodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni oko pola sata ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i nabubre.

Izvor: gastro.24sata.hr