Čorba od karfiola s piletinom

by | 22 Juna, 2013

Sastojci:

  • 300 g pilećeg bijelog mesa
  • 1 manji karfiol
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 mrkve
  • 1 žumanjak
  • 1 dl neutralne pavlake
  • 50 g graška
  • 1 kašika gustina
  • 1 limun, ulje
  • 1,5 l vode
  • mješavina začina
  • so, biber

Priprema:

1. Crni luk, mrkvu i piletinu isjeći na kockice, a karfiol iskidati na manje cvijetove.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati mrkvu i pileće bijelo meso te sve zajedno kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
3. Kada je piletina napola dinstana, doliti vodu i ostaviti da proključa. Potom dodati karfiol i grašak te nastaviti sa kuhanjem dok svi sastojci ne omekšaju.
4. Pred kraj kuhanja dodati mješavinu gustina sa malo vode, začine po ukusu i kuhati dok se ne dobije željena gustina.
5. U gotovu čorbu dodati mješavinu žumanjaka i neutralne pavlake te sok od limuna i promiješati.

Izvor: Dobra hrana