
Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
Priprema:
1. Izdinstati sitno sjeckani crni luk na laganoj vatri dok skroz ne omekša. Potom dodati pirinač i pržiti ga da postane staklast.
2. Zatim dodati lovorov list i naliti bijelim vinom. Kuhati dok vino ne ispari.
3. Posebno zagrijati do tačke ključanja vodu ili fond od povrća. Kada vino ispari, postepeno dolijevati vodu ili fond, po jednu kutlaču u pirinač dok ne nabubri (pirinač mora da bude al dente). Na kraju pirinač izliti na ravan pleh da se prohladi.
4. Posebno na malo maslinovog ulja lagano propržiti sitno sjeckani ćorizo. Naliti sa malo vode pa dodati potrebnu količinu kuhanog pirinča. Dodati askarpone sir, parmezan, listove zelene salate i sitno sjeckani peršunov list te promiješati. Začiniti po ukusu.
5. U tiganju na vrelom maslinovom ulju pržiti kapisante. Blago ih karamelisati pa okrenuti na drugu stranu i kratko propržiti. Vrlo je bitno da se kapisante ne preprže, već da u sredini ostanu malo žive, one se u dosta zemalja (Japan, Peru itd.) jedu u sirovom stanju. Pred kraj prženja posoliti.
6. Paštrnak oguliti i pomoću noža za guljenje isjeći na tanke listove. Potom ga pržiti na suncokretovom ulju dok ne postane zlatnožute boje i hrskav. Začiniti s malo soli.
7. Na tanjir servirati rižoto, na vrh staviti kapisante i čips od paštrnaka.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept