Ćorizo rižoto s kapisantama

by | 6 Januara, 2014

2

Sastojci:

  • 180 g pirinča za rižoto
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 lista lovora
  • 50 ml bijelog vina
  • 400 ml vode ili fonda od povrća
  • 80 g španskog ćoriza (ili domaći blago ljuti kulen)
  • 40 g maskarpone sira
  • 50 g parmezana
  • 12 listova zelene salate
  • 2 veća paštrnaka
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 8 većih jakopskih kapica (kapisanta)

Priprema:

1. Izdinstati sitno sjeckani crni luk na laganoj vatri dok skroz ne omekša. Potom dodati pirinač i pržiti ga da postane staklast.
2. Zatim dodati lovorov list i naliti bijelim vinom. Kuhati dok vino ne ispari.
3. Posebno zagrijati do tačke ključanja vodu ili fond od povrća. Kada vino ispari, postepeno dolijevati vodu ili fond, po jednu kutlaču u pirinač dok ne nabubri (pirinač mora da bude al dente). Na kraju pirinač izliti na ravan pleh da se prohladi.
4. Posebno na malo maslinovog ulja lagano propržiti sitno sjeckani ćorizo. Naliti sa malo vode pa dodati potrebnu količinu kuhanog pirinča. Dodati askarpone sir, parmezan, listove zelene salate i sitno sjeckani peršunov list te promiješati. Začiniti po ukusu.
5. U tiganju na vrelom maslinovom ulju pržiti kapisante. Blago ih karamelisati pa okrenuti na drugu stranu i kratko propržiti. Vrlo je bitno da se kapisante ne preprže, već da u sredini ostanu malo žive, one se u dosta zemalja (Japan, Peru itd.) jedu u sirovom stanju. Pred kraj prženja posoliti.
6. Paštrnak oguliti i pomoću noža za guljenje isjeći na tanke listove. Potom ga pržiti na suncokretovom ulju dok ne postane zlatnožute boje i hrskav. Začiniti s malo soli.
7. Na tanjir servirati rižoto, na vrh staviti kapisante i čips od paštrnaka.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept