Crni rižoto s morskim plodovima

by | 13 Novembra, 2013

crni-rizoto

Sastojci:

  • 400 g morskih plodova
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 5 g mastila sipe
  • 250 g šampinjona
  • 70 g pirinča, ulje
  • 1/2 veze peršuna
  • 30 g margarina
  • mješavina začina

Priprema:

1. Crni luk očistiti i isjeći na kockice. Bijeli luk i peršun što sitnije isjeckati.
2. Šampinjone isjeći na deblje listove.
3. Pirinač obariti u slanoj vodi, a zatim ga ocijediti od suvišne tečnosti.
4. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, a potom dodati šampinjone te i njih pržiti uz povremeno miješanje dok suvišna tečnost ne uvri.
4. Zatim dodati morske plodove i kratko ih propržiti da omekšaju.
5. Nakon toga sipati pripremljeni pirinač, mastilo sipe, peršun i začine po ukusu pa polako promiješati i kratko prokuhati na umjerenoj temperaturi.
6. U još toplo jelo dodati margarin i miješati varjačom dok se ne rastopi.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept