Ćufte na luku

by | 5 Jula, 2013

Sastojci:

  • 600 g pilećeg bijelog mesa
  • 1 jaje
  • 200 g kačkavalja
  • 2 parčeta hljeba
  • prstohvat bijelog luka u prahu
  • 5 glavica crnog luka
  • 4 dl soka od paradajza
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 kašika gustina
  • 1 dl ulja
  • 1 kašika mljevene paprike
  • origano
  • mješavina začina, biber

Priprema:

1. Pileće bijelo meso samljeti na mašini za mljevenje.

2. Hljeb natopiti vodom, ocijediti i izmrviti.

3. Sjediniti mljeveno meso, izmrvljen hljeb, jaje, sitno sjeckanu glavicu crnog luka, bijeli luk u prahu i začine po ukusu. Sve sastojke dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.

4. Polovinu kačkavalja isjeći na kocke, a polovinu na listove.

5. Od mesnog fila nauljenim rukama oblikovati manje ćuftice. U sredinu svake ćufte staviti kocku kačkavalja i obložiti je mesom. Ćufte propržiti na vrelom ulju da porumene.

6. Preostali crni luk isjeći na rebarca i propržiti na malo ulja da omekša. Zatim ga skloniti sa ringle, dodati mljevenu papriku, začine po ukusu i promiješati.

7. Posebno umutiti sok od paradajza, malo ulja, bijelo vino, origano i gustin.

8. Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti prženi luk. Preko njega poslagati ćuftice i prekriti ih listovima kačkavalja. Na kraju sve preliti smjesom od paradajza i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 60 min.

Izvor: Dobra hrana