Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
Priprema:
1. Pileće bijelo meso samljeti na mašini za mljevenje.
2. Hljeb natopiti vodom, ocijediti i izmrviti.
3. Sjediniti mljeveno meso, izmrvljen hljeb, jaje, sitno sjeckanu glavicu crnog luka, bijeli luk u prahu i začine po ukusu. Sve sastojke dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
4. Polovinu kačkavalja isjeći na kocke, a polovinu na listove.
5. Od mesnog fila nauljenim rukama oblikovati manje ćuftice. U sredinu svake ćufte staviti kocku kačkavalja i obložiti je mesom. Ćufte propržiti na vrelom ulju da porumene.
6. Preostali crni luk isjeći na rebarca i propržiti na malo ulja da omekša. Zatim ga skloniti sa ringle, dodati mljevenu papriku, začine po ukusu i promiješati.
7. Posebno umutiti sok od paradajza, malo ulja, bijelo vino, origano i gustin.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti prženi luk. Preko njega poslagati ćuftice i prekriti ih listovima kačkavalja. Na kraju sve preliti smjesom od paradajza i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 60 min.
Izvor: Dobra hrana