Ćufte u sosu od vina

by | 18 Decembra, 2016
Foto: Pošalji recept/Thinkstock

Foto: Pošalji recept/Thinkstock

Sastojci:
500 g mljevenog mesa
1 jaje
1 glavica crvenog luka
4 čena bijelog luka
so, biber
suhi začin
ulje za prženje
Sos
2 kašike brašna
1 kašika senfa
200 ml bijelog vina
40 g putera
biber, so
suhi začin

Priprema:
1. Sjediniti meso, sitno sjeckan crveni i bijeli luk, začine i jaja. Izmiješati masu tako da se svi sastojci dobro prožmu i masa bude pogodna za oblikovanje. Od pripremljene mase praviti manje ćufte.
2. Na umjerenoj temperaturi, na malo ulja, ispržiti ćufte dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
3. Pržene ćufte složiti na tanjir i pokriti alu-folijom, pa ostaviti sa strane, na toplom.
Sos
1. U posebnom sudu rastopiti puter i dodati brašno pa kratko propržiti uz neprestano miješanje, vodeći računa da brašno ne promijeni boju.
2. Dodati senf i promiješati, pa brzo dodati vino i ponovo promiješati sastojke.
3. Začiniti prema ukusu i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se sos ne redukuje tj. dobije na željenoj gustini.
Finalni postupak
1. Pržene ćufte servirati na tanjir i preliti sosom.
2. Poslužiti uz pire krompir i salatu od cikle.

IZVOR: POŠALJI RECEPT