Ćuftice od tunjevine u marinara sosu

by | 8 Aprila, 2017

Foto: Pošalji recept

Sastojci:

400 g špageta
320 g tunjevine u konzervi
1 jaje
50 g prezle
peršunovo lišće
500 g paradajza
1 čen bijelog luka
1 grančica ruzmarina
ulje
so, biber

Priprema:

1. Tunjevinu ocijediti od ulja pa izmiješati s prezlom i žumancetom.
2. Dodati sitno isjeckano peršunovo lišće te posoliti i pobiberiti po ukusu.
3. Bjelance ulupati viljuškom pa sjediniti s prethodnom smesom.
4. Oblikovati 12 loptica te ih kratko ispržiti sa svih strana u zagrijanom ulju da porumene. Izvaditi ih i ostaviti na toplom.
5. Na masnoći od ćuftica ispržiti sitno sjeckani bijeli luk.
6. Paradajz kratko blanširati u vodi pa skinuti ljusku i iseći na kockice. Dodati u tavu s lukom te posoliti i pobiberiti po ukusu.
7. Ubaciti izmrvljene listove ruzmarina i dinstati dok sos ne dostigne željenu gustinu.
8. Špagete obariti u slanoj vodi pa ih procijediti od suvišne tečnosti.
9. Ćuftice poslužiti uz špagete prelivene pripremljenim sosom.

IZVOR: POŠALJI RECEPT