Ćureći medaljoni u sosu od gorgonzole

by | 12 Februara, 2014

cureci-medaljoni

Sastojci:

  • 600 g ćurećeg bijelog mesa
  • 500 g gotovih njoka
  • 200 g gorgonzola sira
  • 3 dl pavlake za kuhanje
  • biber, so
  • kari, ulje

Priprema:
1. Ćureće bijelo meso isjeći na manje šnicle, staviti ih u najlon kesu i istanjiti tučkom za meso, posoliti i začiniti karijem i biberom po ukusu. Potom krajeve presaviti ka sredini pa okrenuti naopačke i blago ručno oblikovati medaljon. Na isti način od preostalog materijala pripremiti još medaljona.
2. U tiganju ugrijati malo ulja, a zatim spustiti medaljone sa završecima okrenutim nadole. Pržiti ih dok ne porumene, a potom okrenuti drugu stranu te i nju kratko propržiti. Nakon prženja izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. Posebno prokuhati pavlaku za kuhanje, a zatim u nju dodati gorgonzolu i miješati dok se ne rastopi. Dodati začine po ukusu.
4. Njoke obariti u slanoj vodi pa ih ocijediti od suvišne tečnosti.
5. Medaljone preliti pripremljenim sosom i poslužiti uz obarene njoke.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept