Ćureći rolat

by | 15 Februara, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci:

1/2 kg ćurećeg bijelog mesa
120 g listova mesnate slanine
2 kašike sjeckanog bosiljka
1 veza mladog luka
2 čena bijelog luka
40 g parmezana
100 g kačkavalja
4 kašike maslinovog ulja
50 g putera
2 kašike gustina
8 dl goveđe supe od kocke
1 dl bijelog vina mješavina začina, biber

Priprema:

1. Ćureće bijelo meso zasjeći po sredini i “otvoriti kao knjigu”. Zatim ga staviti u najlon kesu i istanjiti tučkom za meso.
2. Bijeli luk ispasirati, mladi luk iseći na kolutove, a kačkavalj izrendati na krupno.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti bosiljak, bijeli luk, maslinovo ulje, parmezan, kačkavalj i začine po ukusu, te dobro izmiješati.
4. Istanjenu šniclu prekriti listovima slanine. Odozgo premazati filom od bosiljka, posuti mladim lukom i urolati.
5. Pripremljenu roladu uvezati kuhinjskim koncem.
6. U odgovarajućoj šerpi otopiti puter i na njemu propržiti rolovano meso sa svih strana kako bi porumenilo. Dinstati uz povremeno dolivanje goveđe supe po potrebi.
7. Pred kraj dinstanja dodati bijelo vino, začine po ukusu i kratko prokuhati.
8. Meso izvaditi iz šerpe i iseći na komade. U saft od mesa dodati razmućen gustin i kuhati dok se ne zgusne.
9. Rolate od mesa preliti pripremljenim umakom.

Izvor: Dobra hrana