Ćuretina u kari sosu

by | 27 Marta, 2014

curetina

Sastojci:

  • 700 g ćurećeg bijelog mesa
  • 50 g putera
  • 1 glavica crnog luka
  • prstohvat cimeta
  • 1 čen bijelog luka
  • 1/2 kašičice đumbira
  • 1/2 kašičice karija
  • 50 g mljevenih badema
  • 250 g pelata paradajza
  • 50 ml jogurta
  • 200 g pirinča
  • bosiljak, ulje
  • so, biber

Priprema:

1. Ćureće bijelo meso isjeći na krupnije kocke.
2. Crni luk očistiti i isjeći na kockice, a bijeli luk ispasirati.
3. U šerpi otopiti puter pa propržiti ćuretinu da promijeni boju. Potom dodati crni i bijeli luk te i njih propržiti. Nastaviti s dinstanjem, dolijevajući vodu po potrebi, dok meso napola ne omekša.
4. Nakon toga dodati izmiksani pelat paradajza, cimet, kari i đumbir te nastaviti s dinstanjem na umjerenoj temperaturi.
5. Pred kraj kuhanja dodati mljevene bademe, jogurt i začine po ukusu pa kuhati uz povremeno miješanje još 5 min. Gotovo jelo posuti listovima bosiljka i poslužiti uz obareni pirinač.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept