Đuveč s mljevenim mesom

by | 31 Januara, 2014

djuvec1

Sastojci:

  • 350 g mljevenog mesa
  • 150 g integralnog pirinča
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 crvene babure paprike
  • 1 zelena babura paprika
  • 4 veća paradajza
  • 2 dl soka od paradajza
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1/2 veze peršuna
  • mješavina začina
  • ulje

Priprema:

1. Crni luk očistiti i isjeći na kockice, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Crvenu i zelenu papriku očistiti od peteljki i sjemena i isjeći na krupnije kocke, a paradajz takođe isjeći na kocke.
3. Integralni pirinač napola obariti pa ga procijediti od suvišne tečnosti.
4. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk a zatim dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti.
5. Potom dodati papriku i pržiti je 5 min. Sve dinstati uz dolijevanje vode po potrebi dok paprika napola ne omekša.
6. Tada dodati integralni pirinač, paradajz, sok od paradajza i začine po ukusu. I dalje povremeno dolijevati vodu i dinstati dok pirinač potpuno ne omekša a suvišna tečnost ne uvri. Gotov đuveč posuti peršunom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept