Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Tradicionalno jelo koje nam dolazi sa Bliskog istoka postalo je popularno i gotovo da nema osobe koja ga ne voli. Lako se priprema i ono što je najbolje od svega – zdravo je! Otkrivamo vam sjajan recept kako da pripremite falafel u bijelom sosu sa mrkvom.
Sastojci:
konzerva leblebija 400 g (možete kupiti sirovu i sami je skuhati. Izbor je na vama!)
čehno bijelog luka
1/4 ljubičastog luka
peršun
2 kašike brašna + 1 kašika za posipanje
biber, so
maslinovo ulje
Za sos:
polovina veće mrkve ili jedna manja
pola šoljice jogurta
1 kašika krem sira
so, biber, cimet, kari
Priprema: Leblebije dobro ocijedite (obrišite ih papirnim ubrusima kako bi pokupio svu vodu). Sitno nasjeckajte ljubičasti luk, bijeli luk i peršun. U multipraktik stavite leblebije, začine, brašno i malo maslinovog ulja. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na pobrašnjenoj površini oblikujte kuglice i zatim ih pržite na malo ulja, par minuta sa svake strane. Priprema sosa je vrlo jednostavna. Posolite izrendanu mrkvu i nakon nekoliko minuta ocijedite višak tečnosti. Pomiješajte sa sirom, začinima i jogurtom. Dodajte vrlo malo cimeta i karija i malo bibera. Servirajte uz salatu!
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Pixabay