Falafel u bijelom sosu sa mrkvom

by | 7 Novembra, 2018

Tradicionalno jelo koje nam dolazi sa Bliskog istoka postalo je popularno i gotovo da nema osobe koja ga ne voli. Lako se priprema i ono što je najbolje od svega – zdravo je! Otkrivamo vam sjajan recept kako da pripremite falafel u bijelom sosu sa mrkvom. 

Sastojci:

konzerva leblebija 400 g (možete kupiti sirovu i sami je skuhati. Izbor je na vama!)

čehno bijelog luka

1/4 ljubičastog luka

peršun

2 kašike brašna + 1 kašika za posipanje

biber, so

maslinovo ulje

Za sos:

polovina veće mrkve ili jedna manja

pola šoljice jogurta

1 kašika krem sira

so, biber, cimet, kari

Priprema: Leblebije dobro ocijedite (obrišite ih papirnim ubrusima kako bi pokupio svu vodu). Sitno nasjeckajte ljubičasti luk, bijeli luk i peršun. U multipraktik stavite leblebije, začine, brašno i malo maslinovog ulja. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na pobrašnjenoj površini oblikujte kuglice i zatim ih pržite na malo ulja, par minuta sa svake strane. Priprema sosa je vrlo jednostavna. Posolite izrendanu mrkvu i nakon nekoliko minuta ocijedite višak tečnosti. Pomiješajte sa sirom, začinima i jogurtom. Dodajte vrlo malo cimeta i karija i malo bibera. Servirajte uz salatu!

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Pixabay