Gnijezda sa pečurkama

by | 13 Maja, 2013

Sastojci:

  • 450 g pilećeg bijelog mesa
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 1 češnja bijelog luka
  • 1 jaje
  • 5 kašika prezli
  • 300 g klobuka šampinjona
  • 150 g kajmaka
  • 150 g kačkavalja
  • 600 g krompira
  • 3 dl ulja, kari
  • mješavina začina

Priprema:

1. Pileće bijelo meso, crni i bijeli luk samljeti na mašini za mljevenje.
2. Samljevene sastojke sjediniti sa jajetom i prezlama, dodati malo karija i začine po ukusu te dobro izmiješati.
3. Od pripremljene smjese oblikovati manje pljeskavice težine 60 g.
4. Klobuke šampinjona oprati i osušiti. Na sredinu svake pljeskavice staviti klobuk šampinjona a potom ga obložiti mesom.
5. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, poprskati sa malo ulja i poslagati u nju pripremljena gnijezda. U sredinu svakog gnijezda staviti kašikicu kajmaka i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
6. Pred kraj pečenja na svako gnijezdo od mesa staviti kocku kačkavalja i vratiti nakratko u rernu dok se ne sir ne otopi.
7. Krompir oguliti i isjeći na štapiće a potom ga propržiti na vrelom ulju i poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

Izvor: Dobra hrana