Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Gulaš čorba liči na klasični goveđi gulaš, ali je malo čorbastija i uz to joj možete dodati dosta povrća kao i u bilo koju čorbu koju pravite. Jedina razlika je što ide dosta manje luka nego u pravi gulaš. Ovo jelo je idealno za kuhanje u ekspres loncu i u kotliću na otvorenoj vatri, a možete napraviti i veću količinu jela, zamrznuti ga, vaditi iz zamrzivača i podgrijavati po potrebi.
Gulaš čorba – potrebno:
1 kg junećeg mesa
2 glavice crvenog luka,
1 mrkva,
1 celer, paštrnjak i peršun,
2-3 kašike mljevene crvene paprike (slatke i ljute, u zavisnosti od ukusa),
nekoliko listova lovora,
ulje,
so i biber.
Priprema:
Povrće sitno nasjeckajte ili sameljite u blenderu. Meso isijecite na kockice 2 cm otprilike. Povrće stavite u šerpu sa malo ulja. Sve propržite da malo omekša i zamiriše i tek onda dodajte isječeno meso. Dodajte crvenu mljevenu papriku, biber, lovor, so i zalijte sa onoliko vode koliko je potrebno da sve bude prekriveno tečnošću i još malo preko. Količina vode zavisi i od toga da li volite rjeđu ili gušću čorbu.
Šerpu poklopite i kuhajte na niskoj temperaturi najmanje 1,5 sat ili dok meso ne omekša. Povremeno promiješajte, provjerite količinu tečnosti i po potrebi dolivajte po malo vode. Ukoliko se odlučite da gulaš čorbu kuhate u ekspres loncu, dodajte manje vode jer ona manje isparava, kuhajte 30 minuta. Ako volite ili ako vam ne smeta mekano, raskuhano meso onda možete i duže da kuhate. To je stvar ukusa, ali svakako nemojte kuhati kraće od pola sata. Kada pritisak u loncu popusti, jelo je gotovo. Kuhanje u ekspres loncu je najjednostavniji i najbrži način kuhanja, ali u ovom slučaju sipate mnogo manje vode jer ona neće ispariti prilikom kuhanja.
Uz kuhanu gulaš čorbu poslužite tjesteninu po želji i prijatno.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Guliver/Getty Images