Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
2 kg krompira
400 g pavlake
1/2 l mlijeka
1/4 kašičice korijandera
2 čena bijelog luka
50 g putera
so, biber, ruzmarin, timijan
kačkavalj
Priprema:
1. Zagrijati mlijeko pa dodati korijander, biber, sitno sjeckani bijeli luk, ruzmarin, timijan i malo soli. Čim mlijeko krene da vri skloniti sa vatre, pokloniti i ostaviti da se prohladi.
2. Za to vrijeme oguliti krompir, oprati i isjeći na kolutove (kao za musaku) pa osušiti u kuhinjskoj krpi.
3. Mlijeko procediti i njime preliti pripremljen krompir i ostaviti poklopljeno oko 45 minuta. Povremeno protresti ili promiješati.
4. Pavlaku umutiti sa biberom i solju.
5. Krompir procijediti. Na dno vatrostalne posude premazane puterom poredati sloj krompira pa premazati pavlakom i blago zaliti mlijekom u kome je krompir bio potopljen. Tako redati sve dok se sastojci ne utroše. Završiti debelim slojem pavlake.
6. Posudu poklopiti ili prekriti alu-folijom pa peći u zagrijenoj rerni na 200 stepeni oko sat vremena.
7. Nakon toga otklopiti i peći još pola sata dok površina ne porumeni.
8. Pred kraj posuti rendanim kačkavaljem, po želji.
9. Služiti toplo uz salatu po izboru.
IZVOR: POŠALJI RECEPT