Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
8 tankih kora za pitu
250 g špinata
2 jaja
2 kašike ulja
60 g otopljenog maslaca
100 g ricotta sira
muškatni oraščić
čen bijelog luka
sol
biber
žumance za premazivanje
Priprema:
Očistite špinat i dobro ga operite. Blanširajte ga u kipućoj vodi pet minuta. Ocijedite i sitno nasjeckajte ili usitnite u blenderu.
Umutite jaja. Zdrobite ricotta sir te ga pomiješajte sa špinatom. Posolite, dodajte biber, naribani muškatni oraščić, protisnuti bijeli luk i umućena jaja.
Smjesu dobro izmiješaje. Zagrijte rernu na 180°C. Lim za pečenje premažite uljem i obložite papirom za pečenje. Na čistoj radnoj površini raširite kore.
Prvu lagano poprskajte otopljenim maslacem i posložite u kalup za pečenje. Pokrijte je drugom, ponovo premažite masnoćom i stavite fil.
Prekrijte ga novom korom, zatim opet premažite maslacem i tako redom dok ne potrošite sav fil i kore. Premažite savijače po vrhu umućenim žumanjkom i pecite oko 25 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe boje.
Izvor: 24sata.hr/lifestyle