Gulaš s crnim vinom

by | 19 Septembra, 2014

Clipboard039

Sastojci:

  • 1 kg junećeg mesa od buta
  • 500 g svinjskog mesa od vrata bez kostiju
  • 4 glavice crnog luka
  • 125 g dimljene slanine
  • 2 mrkve
  • 4 češnja bijelog luka
  • 2 suhe paprike
  • 1 kašičica tucane ljute paprike
  • 1 paradajz
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 2 lovorova lista
  • 2 dl crnog vina
  • 0,5 dl ulja
  • 1 kašika mljevene paprike
  • 500 g tjestenine po želji
  • 1 kašika brašna
  • biber, so

Priprema:
1. Juneće i svinjsko meso isjeći na krupnije komade, slaninu na štapiće, a crni i bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Mrkvu očistiti i izrendati na krupno rende, suhe paprike i paradajz isjeći na kocke.
3. Na ulju propržiti crni luk i slaninu, zatim dodati junetinu, te i nju kratko propržiti.
4. Potom dodati mrkvu, suhu papriku, bijeli luk i paradajz, sipati crno vino i vodu da ogrezne, pa kuhati na umjerenoj temperaturi.
5. Kada je junetina napola gotova, dodati svinjsko meso i lovorov list.
6. Posebno umutiti brašno, mljevenu papriku i malo vode, pa dodati u gulaš pred kraj kuhanja. Posuti peršunom, dodati tucanu papriku, začiniti po ukusu i ostaviti da se kuha na umjerenoj temepaturi dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
7. Tjesteninu obariti u slanoj vodi i poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept