Italijanski specijalitet: Patlidžan sa sirom i suhim mesom

by | 15 Aprila, 2020

Sastojci:

2 plava patlidžana
250 g feta sira
150 g suhog vrata
1 dl maslinovog ulja
300 g pelata paradajza
1/2 prase
3 čena bijelog luka
1 kašičica šećera
40 g parmezana
origano, so

Priprema:

Patlidžan uzdužno isjeći na listove debljine 5 mm.

Listove patlidžana sa jedne strane unakrsno zasjeći kako bi se dobio izgled mreže. Zatim ih kratko prokuhati u slanoj vodi, a potom izvaditi i ostaviti da se ocijede.

Feta sir isjeći na listove.

Na polovinu svakog lista patlidžana staviti komad feta sira i kolut suhog vrata. Posuti origanom i preklopiti.

Prasu i bijeli luk sitno isjeckati i propržiti na maslinovom ulju. Dodati mljeveni pelat paradajza i malo vode pa dinstati dok se ne dobije kašasti umak. Pred kraj dinstanja začiniti po ukusu.

Vatrostalnu posudu nauljitii u nju poslagati punjene patlidžane tako da se na krajevima preklapaju. Preliti ih pripremljenim umakom i posuti parmezanom. Staviti u zagrijanu rernu na 200 ºC da se zapeče.