Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Sastojci:
2 plava patlidžana
250 g feta sira
150 g suhog vrata
1 dl maslinovog ulja
300 g pelata paradajza
1/2 prase
3 čena bijelog luka
1 kašičica šećera
40 g parmezana
origano, so
Priprema:
Patlidžan uzdužno isjeći na listove debljine 5 mm.
Listove patlidžana sa jedne strane unakrsno zasjeći kako bi se dobio izgled mreže. Zatim ih kratko prokuhati u slanoj vodi, a potom izvaditi i ostaviti da se ocijede.
Feta sir isjeći na listove.
Na polovinu svakog lista patlidžana staviti komad feta sira i kolut suhog vrata. Posuti origanom i preklopiti.
Prasu i bijeli luk sitno isjeckati i propržiti na maslinovom ulju. Dodati mljeveni pelat paradajza i malo vode pa dinstati dok se ne dobije kašasti umak. Pred kraj dinstanja začiniti po ukusu.
Vatrostalnu posudu nauljitii u nju poslagati punjene patlidžane tako da se na krajevima preklapaju. Preliti ih pripremljenim umakom i posuti parmezanom. Staviti u zagrijanu rernu na 200 ºC da se zapeče.