Jagnjeće ćufte na grčki način by 24Kitchen

by | 21 Maja, 2013

Sastojci:

  • 50 g arapskog kus-kusa
  • 150 ml pilećeg bujona
  • 300 g mljevane jagnjetine
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica nastrugane kore limuna
  • 1 prstohvat ruzmarina
  • so i biber
  • 50 g ovčijeg sira

Za garnirung:

  • 4 komada arapskih lavaš pita
  • 200 g svježeg špinata
  • 10 kom čeri paradajza
  • humus, baba ganuš ili kiopolo

Način pripreme:

1. Prelijte kus-kus vrućim pilećim bujonom i pokrijte providnom folijom.
2. U drugu činiju stavite mljevenu jagnjetinu, dodajte med, narendanu koru limuna i začine. Dodajte nabubreli kus-kus. Pažljivo umijesite rukama mljeveno meso. Nakon toga dodajte krupno izdrobljani sir i ponovo promiješajte.
3. Mokrim rukama napravite ćuftice. Ispecite ih u vrućem teflonskom tiganju sa svih strana.
4. Zapecite ćuftice i u rerni na 180 stepeni.
5. Namažite lavaš pitice humusom, tzatzikijem ili baba ganušom. Odozgo stavite nekoliko svježih listića špinata, čeri paradajz i ćuftice.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen