Karfiol s mangom i kozicama

by | 2 Marta, 2020

Sastojci (4 porcije)

250 g kozica (mogu i škampi)
1 karfiol (oko 800 g)
300 g graška
1 leblebija iz konzerve
1 čen bijelog luka
4 kašike ulja
1 kašičica meda
0.5 kašičice kurkume i currya
0.5 kašičice ribanog đumbira
1 čili papričica
1 kašika usitnjenog manga
2 kašike soka od limete ili limuna
so, biber
svježi peršun

Priprema:

Kozice odmrznite i obrišite papirnatim ubrusima. Karfiol narežite na manje “cvjetove” te kuhajte s graškom u posoljenoj vodi oko 10 minuta. Leblebiju dobro isperite i ocijedite. Bijeli luk usitnite i pomiješajte s jednom kašikom ulja i meda te kurkumom. Dodajte kozice, dobro promiješajte te ostavite da se mariniraju oko 15 minuta.

Mango usitnite nožem pa dodatno zgnječite viljiškom kako bi dobili kremastu teksturu.

Sos za povrće napravite od usitnjenog đumbira i čilija, manga, currya, soka od limete, soli, biber i dvije kašike ulja. Prelijte ga preko karfiola, graška i leblebije te stavite sa strane kako bi se okusi bolje povezali.

Kozice pecite na ulju 6-8 minuta. Poslužite na tanjuru s usitnjenim peršinom!

Izvor: kaufland.hr

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus