Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
Polovina pilećih prsa (cca 250 g)
120 grama riže dugog zrna
svježi đumbir (količina veličine palca)
2 čena bijelog luka
2 jaja
brašno po potrebi
2 kašičice mljevene crvene paprike
½ kašičice bijelog luka u granulama
½ kašičice usitnjene čili papričice
sol, biber
ulje za prženje
Za umak:
1 kašika meda
1 ½ žlica kečapa
1 kašika rižinog sirćeta (ili jabukovog)
3 kašike soja sosa
2 kašike vode
1 kašičica smeđeg šećera
Priprema:
Izmiješati sve sastojke za umak i ostaviti sa strane. Meso nasjeći na kocke jednake veličine. Đumbir i svježi bijeli luk nasijecite na vrlo sitne kockice. Izmiješati so, biber, bijali luk u granulama i crvenu papriku. Jednom polovinom začiniti nasječeno meso, a s ostatkom začiniti brašno u koje ćete uvaljati piletinu. Ne pretjerujte sa soli jer je umak dosta slan.
Jaja umutite viljuškom i posolite. Dobro zagrijte ulje za prženje. Dok se ulje grije, meso uvaljajte najprije u brašno, potom u jaje te naposljetku opet u brašno. Pržite u ulju i nemojte dodavati previše mesa odjednom kako se ulje ne bi naglo ohladilo. Potrebno je svega nekoliko minuta za prženje. Izvadite meso i ocijedite na papirnatom ubrusu.
Na posebnoj tavi zagrijte malo ulja. Kratko popržite nasječeni đumbir, bijeli luk i čili papričicu. Tek toliko da se oslobode okusi, ne dopustite da izgore. Dodajte umak koji ste prethodno izmiješali, kratko ga zagrijte i dodajte prženu piletinu.
Kuhajte 2-3 minute stalno tresući tavu i miješajući kako bi umak jednako obložio svo meso.
Rižu skuhajte prema uputstvu na pakovanju i poslužite skupa s piletinom.
Po želji pospite sezamom ili narezanim mladim lukom. Uživajte!
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Sweet ‘n’ Salty by Matea