![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2019/08/DSC03870-600x470.jpg)
Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
Za bešamel sos:
Za posipanje:
Priprema:
1. Kačkavalj izrendati na krupno rende, slaninu isjeći na kocke, a peršin što sitnije isjeckati. Stari hljeb natopiti mlijekom, dobro ga ocijediti i ručno smrviti.
2. U odgovarajućoj zdjeli sjediniti mljeveno meso, izmrvljeni hljeb, jaje, prezle, slaninu, kačkavalj i peršin. Dodati začine po ukusu i dobro ručno izmesiti.
3. Od pripremljenog mesnog fila nauljenim rukama oblikovati ćuftice.
4. U veću šerpu sipati vodu, dodati nekoliko kapi ulja i kuhati dok ne provri. Zatim spuštati ćufte i kuhati ih 10 minuta. Potom ih francuskom kašikom vaditi iz šerpe, da se ocede od suvišne tekućine.
5. Posebno u manjoj šerpi otopiti maslac, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mlijeko i miješati sve dok se ne dobije odgovarajuća gustoća.
6. U pripremljen bešamel sos dodati buđavi sir i začine po ukusu i miješati dok se ne otopi.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti, poslagati u nju ćuftice, preliti pripremljenim sosom i posuti rendanim dimljenim sirom. Staviti u zagrijanu pećnicu na 200 ºC da se zapeče.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept