Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
3-4 pileća batka
3-4 pileća nadbatka
1 file pilećih prsa
3 paprike (zelena, žuta, crvena)
3 dl tekućeg paradajza (mogu to biti i pelati)
2 veće glavice luka
2 čena bijelog luka
2 manje konzerve graha
1,5 dl bijelog vina
2 kašike sušenog origana
vegeta ili so, biber
2 dl krušnih mrvica
Priprema:
Papriku i luk izrezati na manje režnjeve. Pelate, ako ih koristite umjesto tekućeg paradajza, izrezati.
Na malo maslinovog ulja pržiti piletinu u većoj i dubljoj tavi sa svih strana dok blago ne porumeni. Izvaditi piletinu pa na istom ulju pržiti luk i papriku sve dok paprika ne omekša. Tada dodati vino, kratko prokuhati. Dodati i pelate, origano te začiniti dodatno solju i biberom po ukusu. Vratiti piletinu u tavu, poklopiti pa krčkati na laganoj vatri 30 minuta. Po potrebi doliti još 2 dl vode kako bi sva piletina bila uronjena u umak jer će tako biti puno mekša i ukusnija nakon dinstanja.
Nakon 30 minuta piletinu opet skloniti u stranu (ovo možda i ne morate, ali tako je puno lakše promiješati grah koji se dodaje u ovom koraku), dodati ocijeđeni grah, promiješati.
Prebaciti sve povrće u pleh za pečenje, složiti po svemu piletinu, posuti preko svega prezle pa kratko zapeći u rerni prethodno zagrijanoj na 200°C. Piletina je gotova nakon 10-tak minuta nakon što mrvice dobiju lijepu smećkastu boju.
Poslužiti u posudi u kojoj se peklo za prilogom od tjestenine, ili bez njega.
Izvor: recipeci.com