Iz francuske kuharice: Boeuf bourguignon

by | 12 Juna, 2020

Sastojci:

1 kg junećeg mesa od buta
300 g pančete
4 glavice crvenog luka
3 čena bijelog luka
3 mrkve
400 g šampinjona
750 ml cvenog vina
150 ml konjaka
2 supene kašike putera
2 supene kašike maslinovog ulja
majčina dušica, lovorov list
so, biber
1 kašika brašna

Priprema:

Marinada
Meso očistiti i isjeći na krupnije komade. Mrkve očistiti i izrezati na veće komade. Crveni i bijeli luk oljuštiti i prepoloviti.

U veću posudu sa poklopcem staviti meso, mrkvu, crveni i bijeli luk, majčinu dušicu, lovor, so, biber, vino i konjak pa promiješati i poklopiti. Ostaviti da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje.

Sutradan vino ocijediti, lovor i majčinu dušicu izbaciti, povrće odvojiti u poseban sud.

Ostalo

Meso propržiti vrlo kratko na masti tj. dok ne poprimi braonkastu boju. Dodati sitno isjeckanu slaninu i kratko propržiti, dok slanina ne porumeni.

Zatim, dodati brašno, sve promiješati i naliti marinadu. Ostaviti da provri pa kuhati još 20 minuta. Smanjiti vatru na donju vrijednost i poklopljeno kuhati oko 90 minuta. Poslužiti uz prilog po želji.

Foto: Guliver/Getty Images