Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
1 kg junećeg mesa od buta
300 g pančete
4 glavice crvenog luka
3 čena bijelog luka
3 mrkve
400 g šampinjona
750 ml cvenog vina
150 ml konjaka
2 supene kašike putera
2 supene kašike maslinovog ulja
majčina dušica, lovorov list
so, biber
1 kašika brašna
Priprema:
Marinada
Meso očistiti i isjeći na krupnije komade. Mrkve očistiti i izrezati na veće komade. Crveni i bijeli luk oljuštiti i prepoloviti.
U veću posudu sa poklopcem staviti meso, mrkvu, crveni i bijeli luk, majčinu dušicu, lovor, so, biber, vino i konjak pa promiješati i poklopiti. Ostaviti da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje.
Sutradan vino ocijediti, lovor i majčinu dušicu izbaciti, povrće odvojiti u poseban sud.
Ostalo
Meso propržiti vrlo kratko na masti tj. dok ne poprimi braonkastu boju. Dodati sitno isjeckanu slaninu i kratko propržiti, dok slanina ne porumeni.
Zatim, dodati brašno, sve promiješati i naliti marinadu. Ostaviti da provri pa kuhati još 20 minuta. Smanjiti vatru na donju vrijednost i poklopljeno kuhati oko 90 minuta. Poslužiti uz prilog po želji.
Foto: Guliver/Getty Images