![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2019/08/DSC03870-600x470.jpg)
Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
Za meso:
Za sos:
Za povrća:
Način pripreme:
1. Uzmite kvalitetan komad jagnjetine. Nakon što ga izvadite iz frižidera, ostavite ga 15 minuta na sobnoj temperaturi. Napravite lagane dijagonalne proreze u oba pravca preko sloja masneće po mesu. Sitno isjeckajte listiće majčine dušice. Pospite majčinem dušicom meso preko proreza i dobro utrljajte. Ostavite meso neko vrijeme da odstoji.
2. Zagrejte tiganj i rastopite malo maslaca u njemu. Posolite meso, pobiberite i stavite ga u tiganj sa masnijom stranom na dolje. Pržite meso tako što ćete ga stalno okretati, sve dok ne dobije zlatkastu braon boju sa obje strane. Zatim meso stavite u plitak pleh u prethedno zagrijanoj rerni na 160 stepeni, oko 8 minuta. Kada je meso gotovo, možete jednostavno provjeriti pritiskanjem prsta ili termometrom – temperatura u unutrašnjosti mesa treba da bude 48 stepeni. Meso iznutra treba da ima roze boju. Nakon pečenja, uvijte meso u aluminijumsku foliju oko 5 do 10 min.
3. Isjecite 2-4 cm od kraja špargli i oljuštite ih u ljuštilici za povrće. Ubacite ih u ključalu posoljenu vodu na oko 1,5-2 minuta. Odmah zatim ih prebacite u činiju sa ledeno hladnom vodom na 20 sekundi. Izvadite ih na kuhinjski ubrus da se ocijede. Isjecite špargle po dijagonali.
4. U tiganj stavite ostatak maslaca. Ubacite oprani špinat i energično miješajte dok se ne skupi. Onda ga ocijedite.
5. U činiji pomiješajte bučino ulje i sirće. Dodajte kapar i krupne isjeckane masline. Lagane promešajte.
6. Prelijte glazurom prije nego što servirate jelo. U šerpi zagrijte buljon (najbolje bi bilo onaj koji ste sami spremili, možete ga čuvati u posudi za led u zamrzivaču i, kada je neophodno, iskoristiti po nekoliko kockica) i ubacite kockicu maslaca. Promiješajte. Dodajte špargle pa miješajte dok ne upiju tečnost.
7. Isjecite meso na medaljone debljine oko 1,5 cm.
8. Pri sredini plitke činije sipajte špinat u obliku linije. Preko njega stavite špargle. Peređajte uspravno tri medaljona, sa razmakom od po 2 cm. Svaki medaljon prelijte sa malo sosa od maslina.
Savjet za vino: Najviše odgovara špansko vino, čuvano u hrastovim bačvama i s ukusom bilja, na primjer iz regije Kalatajud, gdje se grožđe bere kada je pun mesec.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen