Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
2 kg jagnjetine od buta
700 g krompira
200 g suhe slanine
100 g maslaca
300 g neutralne pavlake za kuhanje
2 kašike soli
nekoliko grančica ruzmarina
biber
Priprema:
Glinenu šerpu namazati maslacem, pa na dno šerpe poredati malo posoljen, na kolutove isječen krompir. Preko krompira poredati isječenu suhu slaninu i dodati iskidane listiće ruzmarina. Prekriti šerpu folijom i staviti u rernu da se peče na temperaturi od 200 stepeni pola sata.
Za to vrijeme svježu jagnjetinu isjeći na krupnije komade, staviti je u veću šerpu, dodati 5 dl vode, soli po ukusu i malo bibera. Poklopiti šerpu i staviti na vatru da se dinsta.
Kada krompir i meso omekšaju, izvaditi šerpu iz rerne. Preko krompira poredati kuhanu jagnjetinu. Preliti sokom od kuvane jagnjetine, ponovo prekriti folijom i staviti u rernu da se krčka još pola sata.
Umutiti pavlaku i njome preliti jagnjetinu, ponovo vratiti u rernu, bez folije i pustiti da se zapeče i dobije lijepu rumenu boju.
Sačekati da se malo prohladi i služiti uz salatu po želji.
Izvor: superrecept.rs