![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2019/08/DSC03870-600x470.jpg)
Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci (4 porcije):
700 g junećeg buta
2 kašike senfa
3-4 mala kisela krastavca
100 g sira (edamer, gauda…)
2 kašike glatkog brašna
sol, Vegeta
600 g batata
Za sos:
1 veći luk
2 čena bijelog luka
1 kašika koncentrata paradajza
0.5 dl bijelog vina
1 dl maslinovog ulja
1 dl vode
ruzmarin, lovorov list
1 kašičica škrobnog brašna
Priprema:
Junetinu narežite na tanke šnicle, začnite solju i Vegetom, premažite senfom te napunite tanko narezanim krastavcima i sirom.
Šnicle čvrsto smotajte i pričvrstite čačkalicama.
Uvaljajte ih u brašno, zapecite sa svih strana na jačem ulju te stavite sa strane. U istoj posudi dinstajte na slabijoj vatri usitnjen luk. Kada omekša dodajte sve ostale sastojke (osim škrobnog brašna). Dobro promiješajte pa kuhajte oko 15 minuta.
Štapnim mikserom usitnite sastojke, dodajte rolice i 1-2 dl vode. Kuhajte oko 30 minuta ili dok meso ne omekša.
Batat ogulite, premažite uljem i solju te ispecite u rerni na 200 °C.
Pred kraj u sos dodajte škrobno brašno pomiješano s malo vode. Kuhajte još 2-3 minute pa meso i umak poslužite uz pečeni batat i salatu po izboru.
Izvor: haufland.hr