Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
600 g junetine
300 g passate
2 glavice luka
4 čena bijelog luka
4 mrkve
4 suhe šljive
300 ml crnog piva
oko 200 ml vode ili bujona
maslinovo ulje
začini: so, biber, ruzmarin, lovorov list, bijeli luk u prahu
Priprema:
Junetinu nasjeći na tanke šnicle i istući batom za meso. Posoliti i pobiberiti te posipati bijelim lukom sa jedne strane. Umočiti svaku šniclu sa jedne strane u brašno.
Luk, mrkvu i bijeli luk sitno nasjeckati.
Zagrijati veću tavu sa uljem, pa pržiti junetinu tako da ju polažete u tavu onom stranom koja je umočena u brašno. Izpržiti sa obje strane pa izvaditi šnicle na stranu.
U istoj tavi u kojoj su se pržile šnicle dinstati luk, bijeli luk i mrkvicu nekoliko minuta. Čim povrće pusti miris i malo svoje tekućine, uliti pivo, pa pustiti da provri. Dodati tada i passatu, prstohvat ruzmarina, lovorov list, suhe šljive (bez košpice) sol i biber, promiješati i pustiti da provri. Tada u umak vratiti šnicle, Poklopljeno i uz povremeno miješanje te dolivanje vode dinstati oko 1,5 sat.
Kada su šnicle potpuno mekane, opet ih izvaditi na stranu, pa umak izraditi štapnim mikserom kako bi se lijepo zgusnuo. Ako procijenite da je umak prerijedak, dodajte koju kašičicu brašna razmućenog sa malo vode i kratko prokuhajte. Vratite šnicle u glatki umak i poslužite jelo uz kuhane njoke i salatu po želji.
Izvor: recipeci.com