Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
1 veliki karfiol
so
biber
2 kriške starog hljeba
400 g mljevenog mesa
2 glavice crvenog luka
1 jaje
svježe začinsko bilje
Za bešamel sos:
20 g maslaca
20 g brašna
400 ml mlijeka
100 g gaude
Priprema:
Karfiol operite, očistite i cijelog kuhajte u posoljenoj vodi 12-15 minuta.
Hljeb namočite u mlako mlijeko, pa ga ocijedite. Luk nasjeckajte na kockice. Mljeveno meso pomiješajte s lukom, hljebom, začinima i jajem. Posolite i pobiberite.
Rernu zagrijte na 180 stepeni. Karfiol ocijedite i ostavite da se ohladi. Hladan karfiol napunite smjesom od mesa tako da je pažljivo punite između cvjetova. Punjeni karfiol stavite u namašćenu vatrostalnu činiju.
Pripremite bešamel. Na zagrijanom maslacu kratko propržite brašno, pa zalijte mlijekom i uz neprekidno mešanje kuhajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte gaudu. Bešamel sosom prelijte karfiol i pecite oko 50-60 minuta.
Izvor: superrecepti.rs Foto: Thinkstock