Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
500 g junećeg mljevenog mesa
250 g svinjskog mljevenog mesa
4 kašike prezli
1 prašak za pecivo
1 glavica crvenog luka
150 g kačkavalja
2 jajeta
5 kuhanih jaja
15-ak šnita pančete
so, biber
suhi začin
Priprema:
1. Crveni luk očistiti i izrendati, pa ocijediti od viška tečnosti.
2. Mljeveno meso sjediniti, dodati prezle, prašak za pecivo, rendani luk, rendani kačkavalj, jaja, začine i sve dobro sjediniti da se dobije homogena smjesa pogodna za oblikovanje.
3. Modlu za kuglof bogato nauljiti ili premazati puterom, obložiti šnitama slanine tako da se preklapaju i polovina šnita ostane sa spoljne strane kalupa.
4. Nanijeti polovinu pripremljene mesne mase i podjednako je rasporediti.
5. Na meso položiti kuhana jaja, pa nanijeti drugu polovinu mesne mase i sastaviti meso, tako da se dobije jedinstvena cjelina tj. kuglof.
6. Prekriti šnitama slanine i ušuškati kako se tokom pečenja slanina ne bi odvojila od mesa.
7. Prekriti alu-folijom i peći u ugrijanoj rerni na 170ºC oko 30 minuta.
8. Zatim, skloniti foliju i nastaviti pečenje na malo jačoj temperaturi još petnaestak minuta tj. dok ne porumeni i dobije crvenosmeđu boju.
9. Pečeni kuglof izvaditi iz kalupa i ostaviti da se prohladi.
10. Zatim, pažljivo preručiti na veći tanjir i poslužiti uz dekoraciju po želji.
IZVOR: POŠALJI RECEPT