Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci (4 porcije)
500 g junećeg mljevenog mesa
1 veći luk (usitnjen)
3 čena bijelog luka (usitnjen)
1 velika mrkva (usitnjena)
1 manja tikvica
1 crvena paprika (usitnjena)
1 šolja kukuruza
400 g svježeg paradajza (usitnjene)
400 g crvenog konzervisanog graha
3 dl bujona (po želji)
2 čili papričice
1/2 glavice manjeg celera
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica čilija ili kajenskog bibera u prahu
1 kašičica crvene paprike u prahu
so i biber
4-6 tortilja
Priprema:
Na srednje jakoj vatri dinstajte na maslinovom ulju usitnjen luk, mrkvu i celer dok malo ne omekšaju.
U međuvremenu ugrijte (na jačoj vatri) drugu dublju tavu i ubacite meso. Dinstajte uz često miješanje dok ne potamni.
Dodajte omekšalo povrće, bijeli luk, svježu papriku, kukuruz, čili papričicu i sve začine. Dinstajte oko 5 minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte paradajz, a nakon 5 minuta i bujon. Kad sve zakuha smanjite vatru i kuhajte oko 40 minuta ili dok se sve malo ne zgusne.
Miješajte povremeno kako se namirnice ne bi zalijepile za dno posude. Za kraj ubacite sitnije sječene tikvice i grah te kuhajte dodatnih 10 minuta.
Poslužite uz tortilje koje ste prethodno lagano zagrijali na običnoj tavi.
Izvor: kaufland.hr