
Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Foto: Šerpe i lonci
Sastojci:
700 g junetine
1 kg svježe mlade bamije
2 glavice crvenog luka
3 čena bijelog luka
5 dl paradajz soka
2 svježa paradajza
1/2 limuna
mješavina začina
biber
ulje
Priprema:
1. Crveni luk očistiti i isjeći na rebarca, bijeli luk ispasirati, a paradajz i junetinu isjeći na krupnije kocke.
2. Bamije oprati i odsjeći im vrhove kod peteljki.
3. Na malo ulja propržiti crveni i bijeli luk, a zatim dodati junetinu i pržiti je neprekidno miješajući dok ne promeni boju. Nastaviti s dinstanjem, dolivajući vodu po potrebi, dok meso napola ne omekša.
4. Sipajti paradajz sok, dodati bamije i isjeckan svježi paradajz, pa nastaviti s kuhanjem na umjerenoj temperaturi dok meso i povrće ne omekšaju. Ukoliko se umak tokom kuhanja zgusne, a meso još ne bude gotovo, dolivati pomalo vode.
5. Pred kraj kuhanja ubaciti kolutove limuna i začiniti po ukusu.
Savjet: Da ne bi puštale sluzav sadržaj tokom kuhanja, bamije prije upotrebe potopiti u sirćetni rastvor.
IZVOR: ŠERPE I LONCI