Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
pileći file, 8 šnicli
230 g prezli
80 g parmezana
5 jaja, umućenih
100 g brašna
prstohvat crvene mljevene paprike
ulje
Za fil:
4 čena bijelog luka, usitnjena
2 kašičice peršuna
200 g putera, mekog
sok od pola limuna
Priprema
1. Pomiješajte sve sastojke za fil i po želji posolite. Napravite od smjese dva valjka i stavite u frižider da se stegnu. Možete napraviti i do tri dana unaprijed. Kada se smjesa dobro stegne, podijelite na 8 jednakih dijelova.
2. Stavite piletinu na dasku za jsečenje i oštrim nožem napravite “džepove”. Pazite da ne preobijete drugu stranu šnicle, jer će tu izaći puter.
3. U svaki džep stavite dio smjese sa puterom. Pritisnite blago rukama.
4. Pomiješajte parmezan i prezle i stavite u tanjir. U drugi tanjir stavite jaja. U treći tanjir stavite brašno, papriku i malo soli. Svaku punjenu šniclu najprije umočite u brašno, zatim jaja i na kraju u prezle. Umočite ih dva puta istim redosljedom, tako će biti hrskavije, i puter neće da iscuri. Potom ih stavite u frižider da se hlade bar sat vremena prije pripreme.
5. Rernu zagrijejte na 180 stepeni. U tavu stavite ulje i pržite šnicle 2-3 minute sa svake strane dok ne poprime zlatnu boju. Zatim ih stavite u tepsiju za pečenje, obloženu papirom za pečenje ili je nauljite. Pecite 20-25 minuta.
Izvor: pressonline