Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Za tijesto:
Za kuhano tijesto:
Za pileći sataj:
Za punjenje:
Način pripreme:
1. Napravite rupu u brašnu i u njega stavite vodu, kvasac i šećer. Zatim dodajte maslac. Na brašno pospite so. Prvo promiješajte sastojke u rupi, a zatim počnite da dodajte po malo brašna. Umijesite glatko i elastično tijesto. Oblikujte kruh od tijesta, pobrašnite i stavite u činiju. Pokrijte providnom folijom i ostavite tijesto na toplom da naraste.
2. Za kuhono tijesto u lonac stavite vodu, mlijeko i maslac. Miješajte dok ne prokuva i dodajte brašno. Miješajte dok se brašno ne iskuva – čuje se šištanje. Prebacite tijesto u činiju i dodajte jaje. Miješajte dok ga tijesto ne upije i smjesa postane glatka.
3. Za sataj sitno nasjeckajte bijeli luk. U posudu stavite sve sastojke osim maslaca od kikiriklja i dodajte bijeli Iuk. Čim se smjesa ugrije, dodajte maslac od kikirikija i miješajte dok sos ne proključa i ne zgusne se.
4. U posudi promiješajte sitno isjeckn blanširani zeleni grah, bananu, rižu i sjine klice. Dodajte kuhano pileće meso isjeckano na kockice (meso skuhajte s isjeckanim povrćem). U smjesu dodajte topli sataj i promiješajte. Stavite i jednu kašiku kuhanog tijesta. Dobro promiješajte.
5. Razvucite tijesto valjkom. Isjecite krugove prečnika 10 – 12 cm. Jedan krug reba za podlogu, a drugi će biti poklopac. Ivice jrugova za podlogu premažite umiješanim jajetom. Stavite jednu kašiku nadjeva. Prekrijte krugom-poklopcem i dobro pritisnite ivice.
Viljuškom dobro pritisnite ivice. Poređajte zalogajčiće u posudu prekrivenu papirom za pelenje i premažite jajetom. Pospite s malo susama. Probodite ih viljuškom na 1-2 mjesta da ne nabujaju, i ostavite ih da se dižu još pola sata. Zatim ih pecite na 180 stepeni 30 minuta.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen