Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
15 g sušenog paradajza
80 g špinata
1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
2 čena bijelog luka, isjeckanog
120 g rikote
4 komada pilećih prsa bez kožice, svaki od po 150 g
so i svježe mljeveni crni biber
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 200°C, a u jednu šerpu ostavite vodu da prokuha. Sušeni paradajz stavite u činiju otpornu na toplotu i sipajte kutlaču vrele vode. Ostavite pet minuta da odstoji. Iscijedite ga i sitno isjeckajte. Stavite ga sa strane (u ovom slučaju možete koristiti i marinirani sušeni paradajz).
2. Posebno skuhajte špinat, ali tek da omekša, oko 2-3 minuta. Zatim ga dobro ocijedite. Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u teflonskoj tavi. Dodajte bijeli luk i propržite ga jedan minut uz stalno okretanje. Dodajte špinat i pržite 1-2 minuta. Skinite sa vatre, dodajte rikotu i paradajz i dobro promiješajte da se sve lijepo sjedini.
3. Svaki filet pilećih prsa zasjecite po sredini (ali ne do kraja) i tek malo istanjite. Zatim jednu stranu premažite smjesom do spanaća i rikote, te preklopite i sa strane zatvorite čačkalicama.
4. Posolite ih i pobiberite, pa ih poredajte u tepsiju obloženu pek-papirom. Pecite ih u rerni oko 20 minuta, sve dok saft ne postane providan. Mjerite termometrom da temperatura bude 85°C u centru rolnice.
5. Pečeno meso izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi, a potom ga isjecite na šnite 1,5 cm debljine.
IZVOR: POŠALJI RECEPT